Završeni Drugi sarajevski B2B susreti poduzetnica BiH i regiona

Žene upravljaju sa gotovo jednom trećinom aktivnih bh. kompanija, ne računajući poduzetnice i njihove obrte, što daje izuzetnu sliku značaja ”ženskog” biznisa i njegovog utjecaja na privredu Bosne i Hercegovine.

Govoreći o ženama i ženskom poduzetništvu u hotelu Tarčin Forest Resort and Spa Sarajevo – Mgallery u periodu od 20. do 22. februara održani su Drugi sarajevski B2B susreti poduzetnica BiH i regiona, a u organizaciji bosanskohercegovačkog Udruženje za demokratiju, poduzetništvo i kulturu  „Poduzetnice IN“.

Druge B2B susrete podržale su najveće regionalne organizacije čija djelatnost je promocija ženskog poduzetništva i žena u biznisu.

Preko dvije stotine učesnica došlo je iz devet zemalja – Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Kosova, Turske, Holandije i Bosne i Hercegovine.

Prisutne je pozdravio predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, koji je ujedno i ozvaničio otvaranje susreta, a susrete su podržali i Hamdo Ejubović, načelnik Općine Hadžići, a kako su istakle organizatorice – jedan od domaćina s obzirom na to da su se susreti održali upravo u općini koju vodi.

Svoju podršku poduzetnicama i organizatoricama dala je Aida Obuća, premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, te Amir Zukić, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, a kako su susreti regionalnog karaktera prisustvovale su i ambasadorica Republike Slovenije u BiH Zorica Bukinac i Bernardica Periš, ministar savjetnik u Ambasadi Republike Hrvatske.

“Zaista je velika čast i zadovoljstvo što je veliki broj vladinih i nevladinih organizacija, kako lokalnih, tako i regionalnih prepoznalo potrebu za dodatnom podrškom poduzetnicama, njihov društveni i politički angažman za poduzetnice je značajan i cijenimo što su i danas s nama”, istakla je jedna od osnivačica udruženja Ilma Softić, koja je uručula zahvalnice prisutnima.

Dobrodošlicu u ime organizatora, Udruženja „Poduzetnice IN“ poželjela je Adisa Tufo, predsjednica udruženja Adisa Tufo.

“Moja očekivanja su u potpunosti ispunjena. Prezadovoljne smo odzivom, ali i činjenicom da su sve žene koje su željele doći i uspjele biti sa nama. Naročito mislim na veliku grupu žena koja je došla sa Kosova, one su do posljednjeg trena bile u neizvjesnosti glede dobivanje vize. Učesnice iz devet zemalja koje su na različite načine bile dio Drugih sarajevskih B2B susreta, teme koje su otvorene i zaključci koji su donesene, pokazuju i dokazuju da ovo što radimo itekako ima smisla i da poduzetništvo, naročito među ženama, postajati sve popularnije. Na ovaj način se mijenja svijest i mijenjaju se percepcije.
Sve će manje biti vrhunac uspjeha posao u javnom sektoru, a sve više u realnom. Takav pristup će nas neminovno dovestii do rasta bruto nacionalnog dohotka, a umrežavanje do jačanja privrede i to veće konkurentnosti na globalnom tržištu”,  kazala je Tufo.

U fokusu je bila tema događaja: Poduzetništvo u BiH i regionu, mogućnosti za inovacije, rast, razvoj i umrežavanje.

Obrađena je kroz dva panela i kroz pojedinačna izlaganja vrhunskih predavača.

Bilo je i nekoliko poduzetničkih priča, ali i razgovora o velikoj važnosti interpersonalnih viještina, koje su često ključne u razvoju biznisa.

Druge sarajevske B2B susrete poduzetnica BiH i regiona pratile su brojne priče o uspjehu i napretku, a s tim u vezi istovremeno je trajao poduzetnički sajam koji je  susretima dao jednu novu dimenziju i svim učesnicama otvorio nove vidike u poslovanju.

Ono što je posebno značajno za susrete su i podrška razvojnog programa Ujedinjenih nacija – UNDP-a, odnosno UN-ova globalna razvojna mreža, organizacija koja se zalaže za promjene i povezuje zemlje sa znanjem, iskustvom i resursima kako bi
ljudima pomogli u izgradnji boljeg života.

Uz međunarodne organizacije, organizatori su istakli i podršku Grada Sarajevo, te Općine Hadžići.

Važnost i potencijal ovog projekta prepoznale su i poslovne žene iz Kluba Visokih Peta – Analitičko-bonitetne kuće Bisnode BH.

Bisnode BH pripada grupaciji Bisnode, vodećem evropskom ponuđaču poslovnih informacija i analitičkih rješenja, sa sjedištem u Švedskoj.

Također, u četvrtak, 20. februara poduzetnice su se družile na večeri uz podršku prijatelja iz Central osiguranja.

B2B susreti ne bili kompletni – bez domaće, bh. banke nastale pripajanjem Moja Banka d.d. Sarajevo Investiciono-komercijalnoj banci d.d. Zenica – ASA banke.

Ove godine ponosni partner je i kompanija STARline –zahvaljujući kojima je Mercedes-Benz oficijelni automobil Drugih sarajevskih B2B susreta poduzetnica BiH regiona.

Mercedes-Benz STARline je ovlašteni Mercedes-Benz partner u Bosni i Hercegovini i ljubiteljima ovog brenda dugogodišnji pouzdan partner.

Prijatelji projekta su i bh. kompanija  Hercafe, koji je učesnicama obezbijedio tokom konferencije besplatnu kafu italijanskog brenda Saccaria, tu su bili i cvijetni aranžmani cvjećare Ema.

A mnogi učesnici su na kraju dana obradovani bogatim poklonima sponzora konferencijske tombole.

“Drugi Susreti zu završeni, a mi već danas za početak februara 2021. godine najavljujemo Treće sarajevske B2B susrete poduzetnica BiH i regiona, u kojima očekujemo učešće još većeg broja zemalja i puno značajnijeg broja poduzetnica”,  izjavile su Lejla Tufo i Amela Ćatić, jedne od organizatorica i članice Udruženja “Poduzetnice IN”.

 

Izvor: poslovnenovine.ba

Kliknite ovdje i probajte Gentle Day proizvode