Menstruacija – ogledalo našeg zdravlja

Menstruacija je sastavni dio ženinog života. Govoreći u brojkama to izgleda ovako: tijekom života žena u menstrualnom ciklusu provede oko 2.000 dana. Žena tijekom menstruacije gubi oko 50-60 ml krvi.

Menstruacija, koliko god bila zajednička karakteristika ženskog roda, ipak se razlikuje od žene do žene. I to po redovitosti, trajanju, nazočnosti ili odsutnosti boli, ali i boji krvarenja. Sve nam to pokazuje i koliko smo zdrave. Jer svaka promjena u našem menstrualnom ciklusu, osim radi trudnoće, skreće pozornost na neki ginekološki problem kojega trebamo na vrijeme uočiti te sanirati.

 

  1. Boja krvarenja može primarno pokazati neke od tegoba našeg zdravlja. Što je krvarenje gušće i sadržava više grudica, to su znakovi više razine estrogena u našem tijelu. Što je manja razina estorgena, stijenka maternice je tanja, te se nerijetko upravo ova pojava podudara s uporabom kontracepcijskih sredstava i njihovim nus pojavama koje se također mogu odraziti na naše zdravlje.

 

  1. Redovitost ciklusta također je izvrstan pokazatelj našeg ginekološkog zdravlja. Ako nam se događa da menstruacija „urani“ nerijetko je to znak hormonalne neravnoteže, ali i utjecaja stresa na naše zdravlje, kao i pojavu infekcija. Nije rijedak slučaj da se i rani stadij raka vrata maternice upravo manifestira neredovitim i učestalim menstrualnim ciklusima.

 

  1. Bolovi tijekom menstruacije još niti danas nisu dovoljno istraženi niti im se zna uzrok. No, svaka pojava izrazito jakih, neizdrživih bolova zahtijeva hitni medicinski pregled. Menstrualni bolovi i grčevi su tipičan rezultat visoke razine hormona prostaglandina. Ako bolovi traju dulje od dva dana i vrlo su neugodni potrebno je otići ginekologu. Kao prvi znak za uzbunu u tom slučaju sumnja se na endometriozu to jest kada tkivo koje oblaže matericu raste izvan nje umjesto u njoj.

 

Mjesečni ciklust ostavlja na žene ne samo fizičke, nego i psihičke promjene. Kad govorimo o fizičkim simptomima menstruacije onda su to: nadutost, osjetljivost dojki i lagani, privremeni dobitak težine. Kod nekih žena se javlja ciklička mastopatija, bol u dojkama nakon ovulacije intenzitet koje se pojačava za vrijeme lutealne faze i nestaje tokom menstruacije. Od ostalih simptoma mogu se pojaviti gastrointestinalne smetnje, glavobolje, osipi, bol u mišićima i zglobovima, umor, gingivitis, lupanje srca, poremećaj ravnoteže, valovi vrućine, preosjetljivost na zvukove i mirise, uznemirenost i nesanica.

 

Psihičke promjene tijekom menstruacije najčešće se svode na takozvanu emocionalnu preosjetljivost. Žene se žale na niz simptoma uključujući depresiju, tjeskobu, ljutnju i uznemirenost. Žale se i na oslabjelu koncentraciju ili izvjestan gubitak pamćenja, iako je u nedavnom ispitivanju malih razmjera utvrđeno da žene koje pate od PMS-a, usprkos osjećaju da nisu kako treba, na testovima mentalne oštrine provedenima u pred-menstrualnoj fazi postižu jednake rezultate kao i žene koje ne pate od PMS-a. Teška depresija, razdražljivost i napetost prije menstruacije zajedno se nazivaju pred-menstrualnim disforičnim poremećajem (ili kasnim – lutealnim disforičnim poremećajem). Procjenjuje se da poremećaj zahvaća 3% do 8% žena u reprodukcijskim godinama. Ovi simptomi mogu se pojaviti kod većine menstrualnih ciklusa s pogoršanjem oko tjedan dana prije menstruacije te smirenjem nakon toga. U rijetkim slučajevima javljaju se deluzije i halucinacije. Treba međutim napomenuti da se kod nekih žena prije menstrualnog krvarenja javljaju vrlo pozitivne navale kreativne energije. Spolni nagon je različit kod različitih žena, kod nekih je smanjen a kod drugih pojačan.

Kliknite ovdje i probajte naše revolucionarne proizvode

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.